Anasayfa / Resimler

Cami Şadırvanları

Cami Şadırvanları

Bu yazımızda cami şadırvanları ile ilgili fikirlerimizi aktaracağız. Öncelikle şadırvan kelimesinin anlamıyla başlayabiliriz. Şadırvan; camilerin avlularında bulunan insanların gelip abdest alabileceği üstü kubbe örtülü etrafında musluklar bulunan etrafı açık alanlardır. Geometrik şekillerde inşa edilen bu şadırvanlar genellikle altıgen veya sekizgen olarak yapılır.

Osmanlı döneminde sıkça görebileceğimiz şadırvanların mimaride yeri çok önemlidir. Bu şadırvanların sütunlarında taş, mermer, metal ve ahşap gibi malzemeler kullanarak estetik değerini de gözler önüne sermişlerdir. Ortada bulunan bu yapının küçük bir kubbesi bulunur ve genelde metal malzemeden yapılır.

Bu metal zamanla hava koşullarıyla bozulma ve deformeye uğrayabilir. Bizle tam bu noktada sizler için varız. Kaplamaların bozulması durumunda sitemizi ziyaret edip siz de en uygun fiyatlarla şadırvanlarınızı yenileyebilirsiniz. Birçok camideki yenilemelerinizin ve kaplamalarımızın görsellerine, detaylı bilgilere sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Şadırvanların tarihi çok eskilere dayanmaktadır. İslamiyet'in ilk zamanlarında yapılan şadırvanlarda ortada bulunan fıskiyeden akan su çeşmelere dolar ve bu sayede insanlar abdestlerini alırlarmış. Namaz vaktini beklemek için oturup dinlenebilecekleri alan olmuştur. Her medeniyetin ve dönemin oluşturduğu cami şadırvanları formu farklılık göstermiştir.

Cami Şadırvanları Çeşitleri

Detaylı olarak cami şadırvanları çeşitleri hakkından bilgi verecek olursak; genellikle mermerden yapılırlar.

Çeşitleri ise şunlardır;

  • Dörtgen şadırvanlar; dört ayak sütun üzerine oturtulmuş bu şadırvan çeşidi basit bir kurulumla gerçekleşir. Ana hatta ortada yine bir su mekaniği ve her bir çeşmeye dolan sularla insanlar buralarda oturup abdestlerini alabiliyorlar.
  • Altıgen şadırvanlar; altıgen bir plan üzerine oturtulup sütunları yerden yükseltilerek inşa edilir. Altıgenin her bir kenarı etrafına çeşmeler ve oturaklar konularak düzenlenir. Ortada yuvarlak veya ana plana uygun şekilde yani altıgen bir su bölümü bulunur. Üzeri de altıgen bir döşemeyle döşenip en son kubbe yerleştirilerek bitirilir.
  • Sekizgen şadırvanlar; sekizgen bir plan üzerine oturtulup sütunları yerden yükseltilerek inşa edilir. Sekizgenin her bir kenarı etrafına çeşmeler ve abdest almak için oturaklar düzenlenir. Ortada forma uygun şekilde sekizgen bir iç hat veya yuvarlak bir su alanı inşa edilir. Üst çatı kısmı da sekizgen bir döşemeyle döşenip son olarak kubbe yerleştirilip bitirilir. Kubbenin üzeri de alüminyum, bakır veya çelik kaplamayla kaplanır.
  • Çokgen şadırvanlar; çokgen şadırvanlar pek sık tercih edilmez. Kenar sayısına göre her formda yapılabilir. Etrafındaki çeşme ve oturaklar da buna göre şekillenir.

 

Bu şadırvanlar yapım tekniği bakımından benzerdir. Mermer ana yapı, ortada bulunan su bölümü, ahşap oturaklar ve metal kaplı bir kubbe olarak yapılır.

Cami Şadırvanları Fiyatları

Sitemizi ziyaret ederek cami şadırvanları fiyatları hakkında detaylı bilgi alıp iletişime geçebilirsiniz.

Sitemizde yaptığımız işler hakkında bilgilerimiz mevcuttur. Yenilemek istediğiniz şadırvanın görselini atmanız bizim için yeterli olacaktır. Yaptığımız birçok iş hakkında bilgi ve görsele ulaşabilirsiniz.